Välkommen till Friidrotts-SM i Uppsala!

Det är med stor glädje jag välkomnar dig till Uppsala och Friidrotts-SM 2020. Jag ser fram emot spännande tävlingsdagar där vi i publiken är med och skapar en fantastisk stämning och bra förutsättningar för de deltagare som kommer hit för att för att prestera sitt allra bästa i sin gren.

I Uppsala ska idrotten ha både bredd och spets, det gynnas hela idrotten av. För att stärka elitidrotten ytterligare jobbar Uppsala kommun med att ta fram ett program för elitidrott. Som en av de första kommunerna i Sverige tar vi ett helhetsgrepp för elitidrotten i vår kommun. Det här innebär att alla delar av kommunen ska ta ansvar för hur vi stärker elitidrotten. Samtidigt bidrar det till Uppsala som besöks- och evenemangsstad.

Vi har under de senaste åren arbetat målmedvetet för att skapa bra förutsättningar för våra friidrottare. 2016 invigde vi IFU-arena, en av Sveriges modernaste och bästa friidrottshallar, och 2018 invigde vi vår nya utomhusarena för friidrott, den arena där SM-tävlingarna avgörs. Dessa båda satsningar har medfört ett uppsving för friidrotten i Uppsala. Sedan 2015 har antalet barn och unga som tränar friidrott ökat med cirka 60 procent. Även eliten har fått bättre förutsättningar för att träna i Uppsala vilket märks tydligt i resultatlistorna. Dessutom har en av svensk friidrotts största stjärnor, Armand Duplantis, valt Uppsala som sin svenska bas.

Jag hoppas att Friidrotts-SM 2020 kommer att gå till historien som det bästa genom tiderna. Jag gläder mig åt att både ledare, aktiva och funktionärer från hela Sverige besöker vår kommun och ser fram emot tävlingsdagarna!

 

 

Erik Pelling
Kommunstyrelsens ordförande
Uppsala kommun