Vilken fantastisk sista dag av detta mästerskap det blev, det haglade in både mästerskapsrekord och svenska årsbästan.

Andreas Kramer var minst sagt sugen på ett svenskt rekord på 800m och öppnade 800m’s loppet toksnabbt. Det var en modig öppning och trots att han inte riktigt orkade hela vägen in så blev det ytterligare ett SM-guld till samlingen och ett nytt fint mästerskapsrekord (1:45,53). Bakom Andreas gick Erik Martinsson med i Kramers rygg väldigt länge, men stumnade på slutet och blev passerad av Felix Francios som tog silvret efter ett mycket väldisponerat lopp. Erik tog bronset på 1:47.58.

I kvinnliga 800m såg vi framför allt fram mot en kamp mellan två av Sveriges absolut bästa genom alla tider på distansen, Lovisa Lindh och Hanna Hermansson. Efter en något avvaktande första halva av loppet så gick andra varvet desto snabbare. In på upploppet var Hanna och Lovisa sida vid sida, och tillslut skiljde det bara 6 hundradelar i mål till Lovisas fördel. Guldmedaljen var Lovisa verkligen värd, efter en väldigt tuff sommar. Trea i loppet var något överraskande Senna Ohlsson som slog PB med 0,5s ner till 2:06,05 och bärgade karriärens första senior-SM medalj.

Tom Kling Baptiste fick en mycket bra start genom kurvan i 200m-finalen, men på upploppet visade Felix Svensson att han hade en växel till. Felix sprang in som segrare på 20,80, med Tom strax där bakom på 20,93. Bronset gick även i år till Anders Pihlblad på 21,32. Moa Hjelmer fortsatte visa stålande form i kvinnliga finalen av 200m, där hon vann på nya årsbästat 23,47. Bakom Moa var Lisa Lilja tvåa på 23,53 och 100m 3:an Daniella Busk fick med sig ett brons även på 200m.

Meraf Bahta visade ytterligare en gång att hon verkligen börjar komma i form igen, idag blev det helgens andra guld i och med segern i damernas 5000m. Detta efter en grym spurt sista 200m. Meraf pressades hårt av framför allt träningskompisen Linn Nilsson som tog silvret. Trea blev tjejen som prenumererar på SM-medaljer, Sara Christiansson. Med 400m kvar i den manliga 5000m-loppet drog Emil Millan De La Oliva på med en mäktig spurt, men både Suldan Hassan och Emil Danielsson orkade svara. In på upploppet var det Emil Millan De La Oliva som fick ge sig för Emil och Suldan. Suldan disponerade loppet exemplariskt och vann andra raka guldet på 5000m, med Emil Danielsson strax där bakom på andraplatsen.

400m häck för män har vi sett fram mot länge, duellen mellan Carl Bengtström, Isak Andersson och Oskar Edlund ville man inte missa. Och visst blev loppet både spännande och minnesvärt. Oskar Edlund stod för en enastående prestation när han överraskande spurtade ner favoriten Carl Bengtström och tog karriärens första senior-SM medalj. Och inte nog med att det räckte till guld, han slog dessutom Carls svenska juniorrekord i grenen med 50,15. Där bakom gjorde Johan Claesson ett jättefint lopp och sprang in som trea. Isak Andersson hade tyvärr en tyngre dag idag. Hanna Palmqvist hade inför idag vunnit tre av dom senaste fyra SM-gulden på 400mh (fjärde året var hon skadad), och visade idag att hon fortfarande är vår klart bästa 400mh-löperska. Guld även i år, och dessutom på en strålande tid (57,33). Frågan är om Hanna inte hade kunnat gå under 57s för första gången om hon hade blivit lite pressad efter sista häcken? Bakom Hanna tog unga och talangfulla Moa Granat silvret och Amanda Holmberg bronset.

Vår allra mest lysande stjärna, Armand Duplantis, hoppade dagen till ära sitt livs första individuella SM-tävling. EM-guld, VM-silver och världsrekord på meritlistan, men inför idag saknade han faktiskt ett SM-guld. Fram tills nu, 5,63 räckte till guldet trots att kroppen var sliten från fredagens Diamond League-gala. Melker Svärd Jakobsson tog silvret på nya årsbästat 5,53 och Simon Thors 5,18 var både personligt rekord och räckte till brons.

Dagens första final var herrarnas längdtävling, och trots att vindarna var svåra så visade Thobias Montler upp hoppning i världsklass. I första omgången flög Montler 8,15, vilket innebar att han slog Michel Tornéus 11 år gamla mästerskapsrekord på 8,09. Om vindarna hade varit snällare så hade Montler säkerligen hoppa någon decimeter längre. Silvret gick till Andreas Carlsson, som kämpade med vindarna. I sista omgången hoppade Andreas Otterling upp sig till en bronsplats efter 7,55.

Wictor Petersson stod för en strålande insats i kulfinalen. Hans Höglunds mästerskapsrekord hade inför idag stått sig i 44 år, men nu är rekordet ÄNTLIGEN Wictors. Tre av dagens stötar var över det tidigare rekordet och ytterligare två stötar var över 20m. Guld och mästerskapsrekord för Wictor på 20,60. Även startfältets andra Viktor gjorde en superfin tävling, Gardenkrans slog personligt rekord med 19,32 på sin nya hemmaplan och bärgade silvret. Jesper Arbinge pressade Viktor länge, men fick tillslut nöja sig med bronset. Grym kastning var det även i släggfinalen där Ragnar Carlssons dubbla personliga rekord (70,83) räckte till guld. Silver till Götas Oscar Vestlund och bronset till Malmös Ryan McCullough.

Kvinnornas trestegstävling började lite trevande, men i sista omgången blev det riktigt spännande när Rebecka Abrahamsson slog till med ett nytt personligt rekord 13,56 och petade ner Maja Åskag, som legat etta länge, till silverplatsen. Direkt efter Rebecka var det dags för Maja, som gjorde ett jättefint hopp (13,42) men idag fick Maja nöja sig med silvret. Trea kom Aina Griksaite. Dagens andra hemma-guld kom tack vare Vanessa Kamga i diskusen, Vanessa hade två kryss efter två omgångar med redde ut det och fick ta med sig guldet hem. Emma Ljungberg tog silvret och Fanny Roos bronset.