Dag 1 av friidrotts-SM är över och vi kan se tillbaka på en fantastisk fin dag. Det är ett väldigt speciellt mästerskap utan publik, och ingen kunde riktigt på förhand sia om hur det verkligen skulle bli – men vi kan nu efter dag 1 konstatera att det blev väldigt lyckat trots avsaknaden av publik. Uppsala har bjudit på nästintill perfekt friidrottsväder, med 26 grader och fin medvind. Kvällen avslutades med en fantastisk fin solnedgång över IFU-arena, som dränkte hela Uppsala Friidrottsarena med ett orange sken.

Dagens överraskning och prestation står 02:an Nikki Anderberg på 100m för. Nikki startade året med ett personligt rekord på 11.86, i Göteborg för några veckor sen tokpersade hon med 11.56 och sen har hon inte tävlat något mer. Att Nikki skulle kunna återupprepa den prestationen hade vi inte förväntat oss innan, men som hon gjorde det. 11,50 i försöken med perfekt medvind (+2,0) där hon rann ifrån under andra halvan av loppet. I finalen såg vi fram mot en spännande duell mellan Nikki och Claudia Payton, Nikki var tillslut 6 hundradelar före Claudia i mål på ytterligare ett nytt personligt rekord (11,47). Första seniormedaljen för Nikki blev alltså ett guld, det får vi säga är en bra start på SM. Claudia Payton som dragits med mycket skadeproblem under sommaren, och sent bestämde sig för att starta på SM ska också lyftas fram – fantastiskt att se Claudia ta silver trots baksideproblem. Bakom Nikki och Claudia tog rutinerade Daniella Busk brons på 11,74. Herrarnas 100m hade lite beskedligare tider, med Henrik Larsson som etta på 10,37. Bakom Henrik knep Tom Kling-Baptiste silvret och unga Thomas Jones bronset.

Kvinnliga spjuttävlingen blev en betydligt mer spännande kamp än vi hade förväntat oss inför, där Sofi Flink visade att hon verkligen börjar få ordning på teknik, form och skador och slog SB med 5m till 55,10 (2:a). Guldet tog Spårvägens Asdis Hjalmsdottir Annerud på 57,27.

I manliga tresteget hade vi en väntad pall, med Jesper Hellström, Isak Persson och Erik Ehrlin. Bakom Erik fanns ytterligare 4 killar som verkligen utmanade honom om bronset.

Dagens mest överlägsna segrare (kanske till och med hela helgens?) är Kim Amb i herrarnas spjut. Kim visade att han verkligen är en världskastare när han vann med smått otroliga 12 m på 83,60. Där bakom visade Jakob Samuelsson vilken tävlingsmänniska han är när han snodde åt sig silvret.

Ungefär lika överlägsen som Kim var, var även Fanny Roos som vann med nästan 1,5m. Fannys segerresultat skrevs till 18,59 och faktum är att alla hennes giltiga stötar var minst 0,5m längre än tvåans.

Lagom till att solen var påväg att gå ner bakom IFU-arena var det dags för kvällens sista finaler, M och K 10 000m. Det var ett helt perfekt avslut på en väldigt fin första dag. Herrarnas lopp startade långsamt, där flera killar var med i första klungan – för att sedan gå snabbare och snabbare. Med 400m kvar fick David Nilsson en lucka ner till den svenska juniorrekordhållaren Emil Millan de La Oliva och IS Götas Samuel Russom – och många trodde nog att det hela var avgjort. Unga Emil ville dock annorlunda och med 200m kvar tog han över ledningen och höll den hela vägen in i mål, karriärens första senior-SM guld.

Damernas 10 000m var ett spännande lopp inför, med två comebackande svenska stjärnor i Meraf Bahta och Sara Lahti. Sara, som hade det svenska rekordet på distansen innan Meraf snodde det, har dragit med mycket skador senaste åren och har inte fått visa sin fulla potential. Meraf har haft ett struligt år med långdragen sjukdom, och formen inför var mycket osäker. Med 400m kvar fanns både Meraf och Sara med i kvartetten som bildade toppklungan tillsammans med Carolina Wikström och Linn Nilsson. Sista varvet blev en lång sprintavslutning, där vår världsstjärna Meraf Bahta visade gammal spurtform när hon spurtade ner Linn och Sara på upploppet.

I damernas längdkval visade Khaddi Sagnia upp strålande form. Khaddis enda hopp i tävlingen mätte 6.74, trots att hon INTE träffade plankan – hur långt blir det egentligen i finalen?

Imorgon ser vi fram mot dag två, där höjdpunkten kanske kommer bli duellen mellan Michaela Meijer och Angelica Bengtsson i damernas stav. Två världsstjärnor som förhoppningsvis kan pressa varandra upp över det svenska rekordet (4,83).