Nyheter

SM – dag 3

Vilken fantastisk sista dag av detta mästerskap det blev, det haglade in både mästerskapsrekord och svenska årsbästan.

Andreas Kramer var minst sagt sugen på ett svenskt rekord på 800m och öppnade 800m’s loppet toksnabbt. Det var en modig öppning och trots att han inte riktigt orkade hela vägen in så blev det ytterligare ett SM-guld till samlingen och ett nytt fint mästerskapsrekord (1:45,53). Bakom Andreas gick Erik Martinsson med i Kramers rygg väldigt länge, men stumnade på slutet och blev passerad av Felix Francios som tog silvret efter ett mycket väldisponerat lopp. Erik tog bronset på 1:47.58.

I kvinnliga 800m såg vi framför allt fram mot en kamp mellan två av Sveriges absolut bästa genom alla tider på distansen, Lovisa Lindh och Hanna Hermansson. Efter en något avvaktande första halva av loppet så gick andra varvet desto snabbare. In på upploppet var Hanna och Lovisa sida vid sida, och tillslut skiljde det bara 6 hundradelar i mål till Lovisas fördel. Guldmedaljen var Lovisa verkligen värd, efter en väldigt tuff sommar. Trea i loppet var något överraskande Senna Ohlsson som slog PB med 0,5s ner till 2:06,05 och bärgade karriärens första senior-SM medalj.

Tom Kling Baptiste fick en mycket bra start genom kurvan i 200m-finalen, men på upploppet visade Felix Svensson att han hade en växel till. Felix sprang in som segrare på 20,80, med Tom strax där bakom på 20,93. Bronset gick även i år till Anders Pihlblad på 21,32. Moa Hjelmer fortsatte visa stålande form i kvinnliga finalen av 200m, där hon vann på nya årsbästat 23,47. Bakom Moa var Lisa Lilja tvåa på 23,53 och 100m 3:an Daniella Busk fick med sig ett brons även på 200m.

Meraf Bahta visade ytterligare en gång att hon verkligen börjar komma i form igen, idag blev det helgens andra guld i och med segern i damernas 5000m. Detta efter en grym spurt sista 200m. Meraf pressades hårt av framför allt träningskompisen Linn Nilsson som tog silvret. Trea blev tjejen som prenumererar på SM-medaljer, Sara Christiansson. Med 400m kvar i den manliga 5000m-loppet drog Emil Millan De La Oliva på med en mäktig spurt, men både Suldan Hassan och Emil Danielsson orkade svara. In på upploppet var det Emil Millan De La Oliva som fick ge sig för Emil och Suldan. Suldan disponerade loppet exemplariskt och vann andra raka guldet på 5000m, med Emil Danielsson strax där bakom på andraplatsen.

400m häck för män har vi sett fram mot länge, duellen mellan Carl Bengtström, Isak Andersson och Oskar Edlund ville man inte missa. Och visst blev loppet både spännande och minnesvärt. Oskar Edlund stod för en enastående prestation när han överraskande spurtade ner favoriten Carl Bengtström och tog karriärens första senior-SM medalj. Och inte nog med att det räckte till guld, han slog dessutom Carls svenska juniorrekord i grenen med 50,15. Där bakom gjorde Johan Claesson ett jättefint lopp och sprang in som trea. Isak Andersson hade tyvärr en tyngre dag idag. Hanna Palmqvist hade inför idag vunnit tre av dom senaste fyra SM-gulden på 400mh (fjärde året var hon skadad), och visade idag att hon fortfarande är vår klart bästa 400mh-löperska. Guld även i år, och dessutom på en strålande tid (57,33). Frågan är om Hanna inte hade kunnat gå under 57s för första gången om hon hade blivit lite pressad efter sista häcken? Bakom Hanna tog unga och talangfulla Moa Granat silvret och Amanda Holmberg bronset.

Vår allra mest lysande stjärna, Armand Duplantis, hoppade dagen till ära sitt livs första individuella SM-tävling. EM-guld, VM-silver och världsrekord på meritlistan, men inför idag saknade han faktiskt ett SM-guld. Fram tills nu, 5,63 räckte till guldet trots att kroppen var sliten från fredagens Diamond League-gala. Melker Svärd Jakobsson tog silvret på nya årsbästat 5,53 och Simon Thors 5,18 var både personligt rekord och räckte till brons.

Dagens första final var herrarnas längdtävling, och trots att vindarna var svåra så visade Thobias Montler upp hoppning i världsklass. I första omgången flög Montler 8,15, vilket innebar att han slog Michel Tornéus 11 år gamla mästerskapsrekord på 8,09. Om vindarna hade varit snällare så hade Montler säkerligen hoppa någon decimeter längre. Silvret gick till Andreas Carlsson, som kämpade med vindarna. I sista omgången hoppade Andreas Otterling upp sig till en bronsplats efter 7,55.

Wictor Petersson stod för en strålande insats i kulfinalen. Hans Höglunds mästerskapsrekord hade inför idag stått sig i 44 år, men nu är rekordet ÄNTLIGEN Wictors. Tre av dagens stötar var över det tidigare rekordet och ytterligare två stötar var över 20m. Guld och mästerskapsrekord för Wictor på 20,60. Även startfältets andra Viktor gjorde en superfin tävling, Gardenkrans slog personligt rekord med 19,32 på sin nya hemmaplan och bärgade silvret. Jesper Arbinge pressade Viktor länge, men fick tillslut nöja sig med bronset. Grym kastning var det även i släggfinalen där Ragnar Carlssons dubbla personliga rekord (70,83) räckte till guld. Silver till Götas Oscar Vestlund och bronset till Malmös Ryan McCullough.

Kvinnornas trestegstävling började lite trevande, men i sista omgången blev det riktigt spännande när Rebecka Abrahamsson slog till med ett nytt personligt rekord 13,56 och petade ner Maja Åskag, som legat etta länge, till silverplatsen. Direkt efter Rebecka var det dags för Maja, som gjorde ett jättefint hopp (13,42) men idag fick Maja nöja sig med silvret. Trea kom Aina Griksaite. Dagens andra hemma-guld kom tack vare Vanessa Kamga i diskusen, Vanessa hade två kryss efter två omgångar med redde ut det och fick ta med sig guldet hem. Emma Ljungberg tog silvret och Fanny Roos bronset.

SM – dag 2

Dag två av friidrotts-SM 2020 är nu över. Uppsala Friidrottsarena badade i sol och stekande värme hela dagen, och flera av våra svenska friidrottare presterade världsresultat. 

Två prestationer sticker ut lite extra i mina ögon; Erika Kinsey och Johan Rogestedt. Under Lag-EM i Ryssland 2015 slog Erika Kinsey inte ett, utan två personliga rekord tack vare 1,97. Sedan dess har Erika haft några tuffare säsonger, men några ljusglimtar varje säsong, tills det blev augusti 2020. I Sollentuna i veckan gjorde Erika säsongsdebut på ett alldeles strålande sätt när hon var felfri över 1,92, idag var hon till och med ännu bättre. 1,95 felfri, och flera riktigt bra försök på 1,98, bevisar verkligen att Erika är tillbaka där hon hör hemma. Nu hoppas vi att Erika hittar några ytterligare tävlingar i sommar, och äntligen får radera ut det 5 år gamla personliga rekordet. Bakom Erika hoppade både Sofie Skoog och Bianca Salming strålande och slog säsongsbästan med 1,89 (2:a) respektive 1,87 (3:a).

Johan Rogestedt hade en fantastisk sommar 2016, där han inom loppet av 3 veckor hann med att slå personligt rekord på 1500m och sen även svenskt rekord på 1000m. I sommar har det gått tyngre och inför dagens lopp var Johan rankad 10:a på 1500m – och inget av förhandssnacket handlade egentligen om Johan. In på upploppet visade Johan gammal fin spurtform och spurtade ner formstarka Emil Danielsson och Andreas Almgren, och 10:e SM-guldet i karriären var ett faktum. Kanske också karriärens roligaste och mest minnesvärda SM-guld? En besviken Andreas Almgren tog silvret och en betydligt gladare Samuel Pihlström tog bronset. Samuels brons var karriärens första senior-SM medalj, och det av en kille som endast tävlat i friidrott i 1 år. Den kvinnliga 1500m-finalen slutade med favoritseger av Hanna Hermansson efter en imponerande avslutning, silvret gick till Sara Christiansson som alltid är pålitlig i SM-sammanhang. Unga Alice Magnell Millan som endast är 15 år gjorde ytterligare ett jättefint lopp denna sommar och blev 3:a.

I damernas stav hade vi sett fram mot en duell mellan våra två giganter, Angelica Bengtsson och Michaela Meijer. Tyvärr så blev det ingen riktig duell tillslut, då Meijer rev ut sig på 4,56. Angelica fortsatte upp över både 4,56 och det nya mästerskapsrekordet 4,71, innan hon begärde upp ribban på svensk rekordhöjd (4,84). Tyvärr blev det för högt idag, men det är kul att se Angelica tillbaka i hennes vanliga fina form. Väldigt kul att se att Lisa Gunnarsson äntligen fick tekniken att stämma, när hon blev tvåa på 4,46.

Herrarnas diskusfinal hade vi på förhand sagt var en av helgens absoluta höjdpunkter, och visst blev det två fina resultat av Daniel Ståhl och Simon Pettersson men det blev aldrig riktigt den spänning och energi vi hade förväntat oss från diskusringen. Daniel vann på världsresultatet 68,74 med träningskompisen Simon Pettersson som tvåa på 64,73. Bronset gick till Axel Härstedt.

Damernas längdfinal blev en riktigt spännande sådan i sista omgången, inför sista omgången ledde Khaddi Sagnia, med Erica Jarder som tvåa och Tilde Johansson som trea. I sitt sista hopp slog Erica till med 6,42 och övertog ledningen från Khaddi. I sitt sista hopp visade Khaddi vilket världshoppare hon är, när hon flög iväg till 6,72 och tog hem tävlingen. Kul att se att Erica Jarder börjar hitta tillbaka till sin fina form hon hade under 2013-2015.

Melwin Lycke Holm fortsätter att imponera och tog idag sitt första senior-SM guld i karriären, endast 15 år gammal. Bakom Melwin tog Oskar Lundqvist en väldigt välförtjänt silvermedalj och bronset delades av unga Emil Uhlin och Fabian Delryd. Kvinnliga släggtävlingen blev en väldigt spännande och rolig final, där platserna på pallen skiftade mest hela tiden. Tillslut gick guldet till favoriten Ida Storm som nu har 8 raka SM-medaljer i slägga. Tracey Andersson fortsätter att imponera i SM-sammanhang och tog karriärens 15:e SM-medalj i slägga. Bronset gick till Hammarbys Grete Ahlberg.

3000m-loppen för tjejerna och killarna slutade med favoritsegrar av Simon Sundström och Amélie Svensson. Silver och brons gick till Emil Blomberg/Emma Dahl och Vidar Johansson/Julia Samuelsson. Guldet i 110m häck gick till Max Hrelja. Bakom Max tog Anton Levin och Fredrick Ekholm silver respektive brons. I damernas häckförsök så var det PB-fest då 8/14 tjejer slog personligt rekord, värst var Katharina Gråman som slog personligt rekord med en evighet – 0,5s!! I finalen gjorde Lovisa Karlsson ett fantastiskt fint lopp och var kanske dagens gladaste segrare när hon sprang över mållinjen först. Tvåa blev Tilde Johansson och tog därmed dagens andra silver och trea blev Julia Wennersten som tog karriärens första senior-SM medalj.

I manliga 400m vann storfavoriten Nick Ekelund Arenander karriärens 6:e SM-guld på 400m. Silvret till talangfulla Emil Johansson och bronset till snabba Kasper Kadestål. Moa Hjelmer visar gång på gång att hon verkligen börjar närma sig 2012-formen och idag vann hon tredje raka guldet på 400m med nya säsongsbästat 53,39. Bakom Moa slog Sandra Knezevic personligt rekord med 0,5s när hon tog silvret på 54,08 – snart snart är dröm 54 avklarat. Bronset tog Upsala IF’s Klara Helander som gjorde ett fantastiskt upplopp och korsade mållinjen som bronsmedaljör på 54,59 – PB med 1s!!

Imorgon är det dags för sista dagen, och ett helt gäng väldigt spännande finaler.

 

 

SM – dag 1

Dag 1 av friidrotts-SM är över och vi kan se tillbaka på en fantastisk fin dag. Det är ett väldigt speciellt mästerskap utan publik, och ingen kunde riktigt på förhand sia om hur det verkligen skulle bli – men vi kan nu efter dag 1 konstatera att det blev väldigt lyckat trots avsaknaden av publik. Uppsala har bjudit på nästintill perfekt friidrottsväder, med 26 grader och fin medvind. Kvällen avslutades med en fantastisk fin solnedgång över IFU-arena, som dränkte hela Uppsala Friidrottsarena med ett orange sken.

Dagens överraskning och prestation står 02:an Nikki Anderberg på 100m för. Nikki startade året med ett personligt rekord på 11.86, i Göteborg för några veckor sen tokpersade hon med 11.56 och sen har hon inte tävlat något mer. Att Nikki skulle kunna återupprepa den prestationen hade vi inte förväntat oss innan, men som hon gjorde det. 11,50 i försöken med perfekt medvind (+2,0) där hon rann ifrån under andra halvan av loppet. I finalen såg vi fram mot en spännande duell mellan Nikki och Claudia Payton, Nikki var tillslut 6 hundradelar före Claudia i mål på ytterligare ett nytt personligt rekord (11,47). Första seniormedaljen för Nikki blev alltså ett guld, det får vi säga är en bra start på SM. Claudia Payton som dragits med mycket skadeproblem under sommaren, och sent bestämde sig för att starta på SM ska också lyftas fram – fantastiskt att se Claudia ta silver trots baksideproblem. Bakom Nikki och Claudia tog rutinerade Daniella Busk brons på 11,74. Herrarnas 100m hade lite beskedligare tider, med Henrik Larsson som etta på 10,37. Bakom Henrik knep Tom Kling-Baptiste silvret och unga Thomas Jones bronset.

Kvinnliga spjuttävlingen blev en betydligt mer spännande kamp än vi hade förväntat oss inför, där Sofi Flink visade att hon verkligen börjar få ordning på teknik, form och skador och slog SB med 5m till 55,10 (2:a). Guldet tog Spårvägens Asdis Hjalmsdottir Annerud på 57,27.

I manliga tresteget hade vi en väntad pall, med Jesper Hellström, Isak Persson och Erik Ehrlin. Bakom Erik fanns ytterligare 4 killar som verkligen utmanade honom om bronset.

Dagens mest överlägsna segrare (kanske till och med hela helgens?) är Kim Amb i herrarnas spjut. Kim visade att han verkligen är en världskastare när han vann med smått otroliga 12 m på 83,60. Där bakom visade Jakob Samuelsson vilken tävlingsmänniska han är när han snodde åt sig silvret.

Ungefär lika överlägsen som Kim var, var även Fanny Roos som vann med nästan 1,5m. Fannys segerresultat skrevs till 18,59 och faktum är att alla hennes giltiga stötar var minst 0,5m längre än tvåans.

Lagom till att solen var påväg att gå ner bakom IFU-arena var det dags för kvällens sista finaler, M och K 10 000m. Det var ett helt perfekt avslut på en väldigt fin första dag. Herrarnas lopp startade långsamt, där flera killar var med i första klungan – för att sedan gå snabbare och snabbare. Med 400m kvar fick David Nilsson en lucka ner till den svenska juniorrekordhållaren Emil Millan de La Oliva och IS Götas Samuel Russom – och många trodde nog att det hela var avgjort. Unga Emil ville dock annorlunda och med 200m kvar tog han över ledningen och höll den hela vägen in i mål, karriärens första senior-SM guld.

Damernas 10 000m var ett spännande lopp inför, med två comebackande svenska stjärnor i Meraf Bahta och Sara Lahti. Sara, som hade det svenska rekordet på distansen innan Meraf snodde det, har dragit med mycket skador senaste åren och har inte fått visa sin fulla potential. Meraf har haft ett struligt år med långdragen sjukdom, och formen inför var mycket osäker. Med 400m kvar fanns både Meraf och Sara med i kvartetten som bildade toppklungan tillsammans med Carolina Wikström och Linn Nilsson. Sista varvet blev en lång sprintavslutning, där vår världsstjärna Meraf Bahta visade gammal spurtform när hon spurtade ner Linn och Sara på upploppet.

I damernas längdkval visade Khaddi Sagnia upp strålande form. Khaddis enda hopp i tävlingen mätte 6.74, trots att hon INTE träffade plankan – hur långt blir det egentligen i finalen?

Imorgon ser vi fram mot dag två, där höjdpunkten kanske kommer bli duellen mellan Michaela Meijer och Angelica Bengtsson i damernas stav. Två världsstjärnor som förhoppningsvis kan pressa varandra upp över det svenska rekordet (4,83).

Inför slägga och spjut

M slägga

På årsbästalistan skiljer det 1 centimeter mellan 1:an Oscar Vestlund och 2:an Ragnar Carlsson. Släggtävlingen har alltså alla förutsättningar för att bli en riktigt spännande tävling där kampen om guldet avgörs på centimeter. Oscar har varit med länge och är rutinerad, medan Ragnar är en av svensk friidrott största talanger just nu. Dessa två killar ska stå i en klass för sig, men bronset bör ändå Malmös Ryan McCullough ta, även om han kommer få det tufft mot framför allt Ivar Moisander.

Min tippning:

  1. Ragnar Carlsson
  2. Oscar Vestlund
  3. Ryan McCullough

Främsta utmanare: Ivar Moisander

Deltagare från Upsala IF: Hugo Sörby

Ragnar Carlsson

 

K slägga

Kvinnliga släggan kommer bli en spännande tävling. Svenska rekordhållerskan Ida Storm, tidigare rekordhållerskan Tracey Andersson och unga & duktiga Grete Ahlberg gör upp som guld, silver och brons. Enda tjej över 70m i år är Ida Storm, som därmed får ses som favorit till guldet. Ida har tagit medalj i alla dom 7 senaste svenska mästerskapen. Tracey Andersson har nästan mer rutin än vad Ida och Grete har tillsammans. Traceys SM-facit senaste åren är medalj i 14 av 17 SM sen 2003 (5:a 2003, 4:a 2018 och NM 2017).  Grete har tagit det svåra steget från ung och lovande till att även prestera på seniornivå utan problem.

Min tippning:

  1. Ida Storm
  2. Tracey Andersson
  3. Grete Ahlberg

Främsta utmanare: Eleni Larsson

Deltagare från Upsala IF: Kajsa Wennberg, Linnéa Jönsson och Emma Holmgren Löf

Ida Storm

 

M spjut

Vår världsstjärna Kim Amb leder årsbästalistan med 14m och lär vara ungefär så överlägsen på SM också. SM-rekordet är Patrik Bodéns från 1994 på 86.24, och Kim lär vara väldigt sugen på att förbättra rekordet i år. Med ett årsbästa tillika personligt rekord på 86.49 så finns alla möjligheter för ett SM-rekord av Kim. Bakom Kim borde Sebastian Thörngren ta silvret och Esa Hiltunen brons. Det ska bli spännande att se vad den tidigare mångkamparen, Jakob Samuelsson, kan göra då han inte riktigt fått till det i år men absolut har kapacitet för att blanda sig i medaljstriden.

Min tippning:

  1. Kim Amb
  2. Sebastian Thörngren
  3. Esa Hiltunen

Främsta utmanare: Jakob Samuelsson

Deltagare från Upsala IF: Tim Holmberg och Max Fors

Kim Amb

 

K spjut

Storfavorit i kvinnliga spjutet är isländska Ásdís Hjálmsdóttir Annerud, som är den enda i startlistan som kastat över 60m i år. Asdis ska dessutom göra en intressant trippling med kula, diskus och spjut under helgen. Med nästan 10m ner till 2:an på årsbästalistan så bör Asdis kasta hem guldet utan några större problem. Athletics 24Seven´s Matilda Elfgaard har kastat över 53m i år, och är favorit till silvret. En intressant start gör svenska rekordhållerskan Sofi Flink, som haft väldigt mycket skadeproblem senaste åren, och inte gjort några superresultat i år (49.35). Däremot så vet vi att Sofi har en hög toppkapacitet och kan absolut blanda sig i kampen om silver och brons. Mångkamparen Bianca Salming har kastat väldigt bra i år med 49.58 som årsbästa.

Min tippning:

  1. Ásdís Hjálmsdóttir Annerud
  2. Matilda Elfgaard
  3. Sofi Flink

Främsta utmanare: Elisabeth Lithell och Carolin Näslund

Deltagare från Upsala IF: Daniella Ekström

Asdis Hjalmsdottir

Inför tresteg, kula och diskus

M tresteg

7 killar har hoppat över 15m i år och 6 av dessa kommer till start på SM. Förra årets vinnare, Jesper Hellström gjorde en imponerande säsongsdebut på Lag-SM och går upp som guldfavorit. Även Isak Persson gjorde en imponerande insats på Lag-SM där han slog personligt rekord med 15.96. Kommer första över 16m på SM? Hammarbys Erik Ehrlin har gjort 15.88 i vindstilla i år, och är en duktig mästerskapshoppare. Om någon av dem tre där framme inte har en optimal dag så finns två starka utmanare i arrangörsklubbens Antonis Dinopoulos och Örgrytes Arthur Engström. Antonis som i år slagit personligt rekord med 15.46. Ska Antonis äntligen få ta sin första seniormedalj på SM?

Min tippning:

  1. Jesper Hellström
  2. Isak Persson
  3. Erik Ehrlin

Främsta utmanare: Antonis Dinopoulos

Deltagare från Upsala IF: Antonis Dinopoulos

Jesper Hellström

 

K tresteg

Kvinnornas tresteg kommer bli en spännande och jämn tävling, där det kommer krävas en bit över 13m för att ta sig upp på pallen. Sverigeetta i år är Rebecka Abrahamsson som nyligen hoppade fantastiska 13.52, vilket var personligt rekord med 2 decimeter. Jag vill ändå lägga över favoritskapet på Aina Grikšaite som har ett personligt rekord som är så bra som 13.82. Aina gjorde 13.34 i säsongsdebuten på Lag-SM och vill säkert förbättra det årsbästat med några decimeter på SM. Båda tjejerna lär få se upp med Maja Åskag, 18 år. Maja har i år höjt det personliga rekordet till 13.38 och har visat att hon är stabil på längder runt 13.00 senaste året. Maja har dessutom aldrig vunnit SM utomhus, och lär vara väldigt sugen på att plocka hem det första guldet i år. Bakom medaljfavoriterna finns Malin Marmbrandt som absolut har kapacitet för en bit över 13m, och därmed blanda sig i medaljkampen. Tyvärr saknar vi förra årets guldmedaljör, Emelie Nyman Wänseth.

Min tippning:

  1. Aina Griksaite
  2. Maja Åskag
  3. Rebecka Abrahamsson

Främsta utmanare: Malin Marmbrandt

Deltagare från Upsala IF: Klara Pedersen och Lisa Weyhenmeyer

Rebecka Abrahamsson

 

M kula

Wictor Petersson leder årsbästa listan med nästan 2m, och är lika stor favorit som Fanny Roos är i damernas kula. Förutom guld så har Wictor säkert siktat in sig på SM-rekordet på 20.36 från 1976. En av dom absolut äldsta svenska rekordet är Hans Höglunds 21.33 i kula från 1975, om Wictor har en riktigt bra dag och får allt att stämma så kan det till och med bli svenskt rekord i grenen. Upsala IF’s nyförvärv Viktor Gardenkrans är stabil runt 19.00 och har alla möjligheter att ta hem silvermedaljen i första mästerskapet med nya klubbfärgerna. Jesper Arbinge som stött 18.75 i år bör ta hem bronsmedaljen. Det ska bli spännande att se vad diskusspecialisten, som dessutom nästan har hemmaplan, Simon Pettersson kan göra. Simon har varit stabiliteten själv i diskusringen i år och frågan är om han kan visa samma form i kulringen?

Min tippning:

  1. Wictor Petersson
  2. Viktor Gardenkrans
  3. Jesper Arbinge

Främsta utmanare: Gabriel Heen och Simon Pettersson

Chans för svenskt rekord!

Deltagare från Upsala IF: Viktor Gardenkrans

Wictor Petersson

 

K kula

Fanny Roos, vår bästa kulstötare någonsin, är en av SM´s första favoriter, med över 1m ner till 2:an på Sverigelistan och 1,5m ner till 3:an så är det svårt att se att någon ska kunna utmana henne på riktigt om guldet. Frida Åkerström har visat en stabil nivå på 17m+ i år och är rutinerad, med många SM-medaljer hemma. Över 17m har även Axelina Johansson stött, då hon ”tok-persade” på en tävling i Falun i slutet av juli med fantastiska 17.49. Axelina är dock inte stabil på denna nivå, men kan hon få på en liknande träff på SM så kan hon absolut blanda sig i medaljstriden. Sara Lennman slog Frida Åkerström på Lag-SM när hon stötte 16.33, och har visat flera gånger att hon är duktig på att prestera på mästerskap.

Min tippning:

  1. Fanny Roos
  2. Frida Åkerström
  3. Sara Lennman

Främsta utmanare: Axelina Johansson

Chans för svenskt rekord!

Deltagare från Upsala IF: Caisa-Marie Lindfors och Victoria Engström Kindmark

Fanny Roos 

 

M diskus

Den gren som tillsammans med båda stavhoppen har absolut bäst internationell standard. Den 2 meter långa Daniel Ståhl är självklart en solklar guldfavorit, men faktum är att han verkligen kommer behöva kasta långt för att vinna i år. Förra året var en av Daniels främsta egenskaper hans stabilitet i både teknik och längder på kasten, i år har han dock inte riktigt klarat av att ha samma stabilitet. Får Daniel inte riktigt till tekniken så finns den stabila och formstarka Simon Pettersson (PB 67.10 i år) precis där bakom, som nog dessutom är väldigt sugen på att plocka hem ett första SM-guld. Trean och fyran på årsbästalistan är bröderna Arrhenius som dock inte kommer delta på SM. Malmös Axel Härstedt kastade OS-final 2016, men har sedan dess haft svårt att hitta tillbaka till samma fina form som då, i år har han kastat 61.16 (PB 66.03 – 2016) och lär gå en kamp mot Upsala IF´s nyförvärv Jakob Gardenkrans om bronset. Jakob har kastat 60.40 i år (PB 63.63 – 2018).

Min tippning:

  1. Daniel Ståhl
  2. Simon Pettersson
  3. Jakob Gardenkrans

Främsta utmanare: Axel Härstedt

Deltagare från Upsala IF: Jakob gardenkrans och Victor Wisén

Daniel Ståhl

 

K diskus

Upsala IF’s paradgren för kvinnor senaste åren är just diskus, där vi har två tjejer som kommer vara med och fightas om medaljerna. Vanessa Kamga har som andra kvinnlig svensk någonsin kastat över 60m, och närmar sig sakta men säkert Anna Söderbergs 21 år gamla svenska rekord. Vanessa är favorit till guldet på förhand, men vi har sett att det finns flera som kan utmana henne om guldet. Främsta utmanare är kulspecialisen Fanny Roos som när tekniken stämmer kan kasta upp mot 57m. Kapacitet för 57m har även Spårvägens Emma Ljungberg som persat ordentligt i år. Mästerskapsspecialisten tillika svenska juniorrekordhållerskan Caisa-Marie Lindfors (Upsala IF) höjer sig alltid när hon kommer till mästerskap och stora tävlingar, förra året räckte det till svenskt juniorrekord och silver på SM. Hur långt räcker det i år?

Min tippning:

  1. Vanessa Kamga
  2. Fanny Roos
  3. Emma Ljungberg

Främsta utmanare: Caisa-Marie Lindfors

Deltagare från Upsala IF: Vanessa Kamga, Caisa-Marie Lindfors och Ellen Pettersson

Vanessa Kamga

Inför höjd, stav och längd

M höjd

Fabian Delryd är favorit i herrarnas höjd. 2018 hoppade Fabian världsresultatet 2.33 hemma i Täby, sedan har han störts av mycket skador men nu verkar han äntligen vara tillbaka. Årsbästat 2.20 är 3 centimeter bättre än supertalangen Melwin Lykke Holm. Melwin får ses som favorit till silvret, då han flera gånger senaste året visat att han är som bäst när det gäller. Bronset är svårare att tippa, men Simon Wiklund och Upsala IF´s Oskar Lundqvist får ses som brons-aspiranter. Båda senast nämnda killar har dock absolut kapacitet att fightas även om silvret om allting stämmer. Andreas Carlsson vann guld 2019, men har inte imponerat lika mycket i år. Han har dock absolut kapacitet att hoppa upp sig på pallen om allt stämmer.

Min tippning:

  1. Fabian Delryd
  2. Melwin Lykke Holm
  3. Simon Wiklund

Främsta utmanare: Andreas Carlsson

Deltagare från Upsala IF: Oliver Ericsson och Oskar Lundqvist

Melwin Lycke Holm 

 

K höjd

Säsongsdebuterande Erika Kinsey gör en spännande start, och får ses som favorit i och med hennes höga toppkapacitet. Hon kommer dock få tufft motstånd av främst Sofie Skoog och Bianca Salming. Sofie Skoog har kapacitet en bit över 1.90, men har i år visat sig stabil strax under 1.90. Bianca har visat fin form i sommar, och har spräckt drömgränsen 6000 poäng i mångkamp, däremot har hon inte fått det att stämma i höjden. Får hon allt att stämma kan hon till och med vara med och utmana om guldet. Bakom dessa tre tjejer finns en formsökande Maja Nilsson (PB 1.90/SB 1.83), Louise Ekman (PB 1.86/SB 1.81) och Ellen Ekholm som hoppande fantastiskt fint under inomhussäsongen (PB 1.91i/SB 1.81).

Min tippning:

  1. Erika Kinsey
  2. Sofie Skoog
  3. Bianca Salming

Främsta utmanare: Maja Nilsson

Deltagare från Upsala IF: Emma Häggblom och Lovisa Östervall

Erika Kinsey

 

M stav

Mästerskapets höjdpunkt, och den överlägset största stjärnan är Sverige och Upsala IF’s egna världsrekordhållare Armand Duplantis. Allt annat än att Mondo ska vinna sitt första SM-guld i överlägsen stil vore väldigt förvånande. SM-rekordet på 5.80 från 2003 ligger illa till. Bakom Armand förväntas en annan världshoppare placera sig, Melker Svärd Jakobsson. Melker har ett säsongsbästa på 5,50 och dessa två lär gå in i tävlingen när alla andra rivit ut sig. Kampen om bronset är desto jämnare där det finns ett helt gäng med killar som har kapacitet runt 5.00; mångkamparna Carl af Forselles och Simon Thor, Carl Sténson och veteranen tillika före detta svenska rekordhållaren Oskar Jansson. Oskar tog sin första SM-medalj 1999, alltså samma år som Armand föddes.

Min tippning:

  1. Armand Duplantis
  2. Melker Svärd Jakobsson
  3. Simon Thor

Främsta utmanare: Oskar Jansson

Deltagare från Upsala IF: Armand Duplantis

Armand Duplantis

 

K stav

Kvinnliga stavtävlingen lär bli en högklassig final med våra 3 bästa stavhopperskor någonsin. Svenska rekordhållerskan, Michaela Meijer, svenska juniorrekordhållerskan Lisa Gunnarsson, och hon som vunnit allt som går att vinna som ungdom/junior och dessutom har slagit 18 svenska seniorrekord, Angelica Bengtsson. Formstarka Meijer har verkligen visat att hon är i sitt livs form i år och slagit svenskt rekord med 4.83. Angelica visade att på Lag-SM och Sollentuna GP att formen är på uppåtgående, och kan ge Michaela en match. Lisa Gunnarsson är favorit till bronset. Ner till 4:an lär det vara några decimetern. Förhoppningarna i denna gren är att dessa tjejer ska kunna pressa varandra upp mot (och över) det svenska rekordet. Angelica är säkerligen sugen på att sno tillbaka rekordet, men Michaela har visat bäst form. Det ska bli spännande att se Täbys 04:a Sara Winberg som haft en fantastisk sommar och under året höjt sig med nästan 3 decimeter till 4.14.

Min tippning:

  1. Angelica Bengtsson
  2. Michaela Meijer
  3. Lisa Gunnarsson

Främsta utmanare: Sara Winberg

Chans för svenskt rekord!

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Angelica Bengtsson

 

M längd

Männens längdtävling kommer förhoppningsvis bli en högklassig sådan. Världsstjärnan Thobias Montler jagar ytterligare ett SM-guld och även Michel Tornéus 11 år gamla SM-rekord på 8.09. Bakom Thobias kommer troligtvis Andreas Otterling och Andreas Carlsson göra upp om silver och brons. Otterling har ett imponerande personligt rekord på 8.12i (2016), senaste åren har han dock varit stabil på 7.50-7.80. Andreas Carlsson är en duktig allroundhoppare, som kan konkurrera på SM-nivå i alla hoppgrenarna. Bäst är han dock i längdhopp, där han jagar första 8m-hoppet i karriären (7.91/7.99w är PB), kommer första 8:an på SM? Bakom favoriterna finns Örgryte duon Tobias Carlryd och Jonathan Hirsh, mångkamparen Fredrik Samuelsson och unga Erik Johansson.

Min tippning:

  1. Thobias Montler
  2. Andreas Carlsson
  3. Andreas Otterling

Främsta utmanare: Erik Johansson

Deltagare från Upsala IF: Simon Björnstedt och Andreas Gustafsson

Thobias Montler

 

K längd

Längdhoppet för kvinnor brukar allt som oftast bli mycket spännande och jämnt på SM, i år har vi dock en solklar guldfavorit i Khaddi Sagnia som visat superfin form med 6.81 i år. Khaddis främsta utmanare är sverigefyran Tilde Johansson, som förra året slog svenskt juniorrekord med 6.73. I år har Tilde fått kämpa mer med formen, men om hon får allt att stämma så kan hon absolut utmana om guldet. Klubbkompisarna Erica Jarder och Kaiza Karlén lär vara med och fightas om platserna 2-4 med Tilde. Erica har i år gjort sitt längsta hopp på 5 år med 6.61, men har dock haft svårt att hitta en stabilitet på så långa längder. Men Ericas rutin och stabilitet på 6.30 är viktigt på ett SM. Kaiza Karlén är en mästerskapshoppare, som faktiskt till och med vann längdhoppet i Karlstad i fjol, och lär absolut vilja ge alla våra tre främsta en ordentlig match. Bakom dessa finns superstabila Malin Marmbrant, som alltid lyckas sno åt sig en SM-medalj i längd eller tresteg. Får tjejerna där framme problem så finns även unga Lovisa Karlsson som en outsider att hålla koll på.

Min tippning:

  1. Khaddi Sagnia
  2. Tilde Johansson
  3. Kaiza Karlén

Främsta utmanare: Erica Jarder

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Khaddi Sagnia

Inför 110/100m häck och 400m häck

M 110m häck

Max Hrelja imponerade stort när han i -1.7 slog svenskt årsbästa med 13.88, och är guldfavorit inför. Bakom Max finns en lika solklar silverfavorit i Jonatan Holm, som har 2 tiondelar ner till 3:an på sverigelistan med sina 14.00. Bakom Jonatan finns Fredrik Samuelsson, Anton Levin och Fredrick Ekholm där alla tre har säsongsbästan inom 1 tiondel. Jag vill ändå säga att säsongsdebuterande Hampus Widlund är favorit till bronset, och kanske även en aspirant på ädlare valörer. Hampus har ett personligt rekord på 13.81 från 2019.

Min tippning:

  1. Max Hrelja
  2. Jonatan Holm
  3. Hampus Widlund

Främsta utmanare: Fredrick Ekholm

Deltagare från Upsala IF: Andreas Gustafsson

Max Hrelja

 

K 100m häck

Kvinnliga korta häcken får ses som en vidöppen gren på förhand. Senaste årets favorit, Elin Westerlund (PB 13.11), har bara sprungit ett lopp i år (13.87) och formen är därmed svårgissad. Sverigeetta är Julia Wennersten på fina 13.63, men kanske får dock sverigetvåan Tilde Johansson ses som guldfavorit. Tilde har ett årsbästa på 13.70, men har ett personligt rekord från 2019 på 13.16, och är dessutom en riktig tävlingsmänniska som alltid höjer sig i dessa sammanhang. Bakom dessa tre finns Lovisa Karlsson som visat fin form i år med det nysatta personliga rekordet 13.72 (13.46 i för mycket vind också). Supertalangen Katarina Gråman gjorde 14.29 i -1.8 i slutet av juli, på landslagsutmaningen gjorde hon 13.61 på 76-häckarna med -0.7 i motvind. 13.61 skvallrar om att hon kan springa betydligt snabbare än 14.29 på seniorhäckarna.

Min tippning:

  1. Tilde Johansson
  2. Elin Westerlund
  3. Katarina Gråman

Främsta utmanare: Lovisa Karlsson och Julia Wennersten

Deltagare från Upsala IF: Sofia Lindh och Levina Ahlgren

Tilde Johansson och Julia Wennersten 

 

M 400m häck

Duellen mellan Carl Bengtström, Isak Andersson och Oskar Edlund vill man inte missa under SM-helgen. Carl har 50.20/51.10 som PB/SB, Isak 50.05/50.93 och Oskar 50.90/50.90. Carl vann förra året medan Isak blev trea då, och Carl får nog ändå ses som favorit i loppet även om han absolut inte kommer få det lätt när han försöker försvara guldet från ifjol. Bakom Isak, Carl och Oskar finns tre killar med säsongsbästan inom 0,5s; Johan Claesson, Anton Bertilsson och Ludvig Hillenfjärd. Johan är dock den enda av dessa tre killar som varit under 52s (51.89 – 2019). Alexander Lundskog har satsat på 800m i några säsonger, men verkar nu göra en väldigt spännande comeback till 400m häck. Personbästat 51.25 är från 2017, frågan är hur mycket häck han tränat senaste säsongerna?

Min tippning:

  1. Carl Bengtström
  2. Isak Andersson
  3. Oskar Edlund

Främsta utmanare: Johan Claesson

Deltagare från Upsala IF: Isak Andersson

Isak Andersson 

 

K 400m häck

Hanna Palmqvist, som vunnit 3 av dom 4 senaste SM-gulden på 400m häck (fjärde året var hon skadad), har visat en väldigt fin och stabil form i år med ett årsbästa på 57.70 (PB 57.31 från 2019). Hanna är favorit till guldet i år både för att hon har bästa årsbästat i fältet, men dessutom har hon, trots att hon endast är 24 år, mycket erfarenhet av viktiga lopp. Den största utmanaren är 16 åriga Moa Granat, Moa är en av svensk friidrott absolut största talanger på både 400m häck och 400m och är sverigetvåa på båda distanserna. Säsongsdebuten skedde på landslagsutmaningen i Söderhamn, där hon putsade det personliga rekordet från ifjol med 2 sekunder ner till 57.88. Startfältets mest svårtippade löpare är Elise Malmberg, som 2015 sprang på 55.88 och sprang VM, sen har en fotskada hållit henne borta från 400m häck i 5 år. I lördags gjorde hon äntligen comeback på distansen med 60.84, och på SM kommer hon säkert kunna putsa någon sekund på den tiden. Där bakom är Amanda Holmberg, som efter några tuffare år verkligen har hittat tillbaka i år, en utmanare. Vi ska inte glömma bort Lovisa Linde heller, en tjej som alltid springer bra när det vankas SM. Upsalas IF´s Ebba Svantesson visade på Lag-SM att hon höjt sig flera nivåer i år och kan också placera sig högt upp i resultatlistan. Bäst personligt rekord i fältet har ingen av tidigare nämnda tjejer, utan det har Linköpings Jonna Tilgner (född 1984) på fantastiska 55.71 satt 2009. I år har Jonna sprungit på 60.43.

Min tippning:

  1. Hanna Palmqvist
  2. Moa Granat
  3. Amanda Holmberg

Främsta utmanare: Lovisa Linde

Deltagare från Upsala IF: Ebba Svantesson

Hanna Palmqvist 

Vill du också bli en vinnare? Köp stödbiljett.

Var med om ett unikt tillfälle att vinna en landslagströja signerad Mondo Duplantis och samtidigt stötta svensk friidrotts utveckling.

Friidrotts-SM 2020 är årets viktigaste tävling för våra elitaktiva – en möjlighet att prestera på toppnivå i knivskarp konkurrens med landets bästa friidrottare. SM genomförs i år utan publik, men SVT och Radiosporten sänder stora delar av tävlingarna som du kan avnjuta hemma i tv-soffan. Vi erbjuder dig möjligheten att bidra till fortsatt utveckling av svensk friidrott och Upsala IF genom att köpa en SM-stödbiljett för 75 kr.

Alla som köper en SM-stödbiljett är med i utlottningen av en inramad landslagströja signerad av världsrekorhållaren i stavhopp, Armand ”Mondo” Duplantis. På tröjan finns även Mondos egen tecknade ögonblicksbild av sig själv ”in-action” vid stavupphoppet och hans världsrekordnotering på 6.18 m. Ta chansen att stötta Upsala IF Friidrott och få möjligheten att vinna en unik trofé.

Köp SM-stödbiljett och delta i utlottningen genom att Swisha 75 kr till 123 465 61 20 eller betala via bankgiro: 279-2810 Upsala IF Friidrott. Lämna kontaktuppgift i form av namn och telefonnummer eller e-mail adress. Publicering av vinnaren sker här på https://2020.smfriidrott.se/kop-biljetter/ i vecka 34 och vinnaren kontaktas personligen.

Om du inte vill medverka i utlottning av landslagströjan, men ändå stödja svensk friidrott kan du som alternativ inbetala 50 kr som ett bidrag.

Ordinarie biljetter: Biljettintäkter är viktiga för Upsala IF Friidrott och vi är givetvis glada om du som redan köpt ordinarie biljetter ser detta som ett bidrag till vår verksamhet. Önskar du återbetalning av biljettpriset, så ber vi dig mejla info@ifuarena.se senast 16 augusti.

Har du övriga frågor kring arrangemanget kontaktar du lättast kansli@uiffriidrott.se

Friidrottshälsningar,

Per Måwe

SM-General

Upsala IF Friidrott

Inför 10 000m och 3000m hinder

M 10 000m

På startlistan finns 4 killar som gjort under 29 minuter i år och det är främst dem det hela handlar om. Högbys David Nilsson är sverigeetta i år och får ses som favorit. I och med den nya skoregeln så förväntar vi oss inte att se Kalle Berglund på startlinjen, vilket är synd i och med hans spurt- och taktikegenskaper. Veteranen Mustafa Mohamed blir spännande att följa, då han haft ett år med personligt rekord på både 10 000m och maraton. Mustafas klubbkompis Samuel Tsegay dubblar 5000m och 10 000m och är en medaljkandidat på båda sträckorna. Formstarka Samuel Russom vann SM-guld på halvmaraton nyligen, och lär bli farlig även här. Junioren Emil Millan De La Oliva tog brons 2019 och är säkerligen sugen på att upprepa den bedriften.

Min tippning:

  1. Samuel Tsegay
  2. David Nilsson
  3. Samuel Russom

Främsta utmanare: Emil Millan De la Oliva och Mustafa Mohamed

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Emil Millan De La Oliva

 

K 10 000m

I startfältet på mästerskapets längsta distans hittar vi ungefär samma tjejer som på 5000m. Där både Linn Nilsson, Carolina Wikström, Meraf Bahta och Sara Lahti är anmälda på båda distanserna. Meraf Bahta har bäst personligt rekord, men en osäker form. Sara Lahti har nästbäst personligt rekord, men i och med senaste årens skadeproblem så är det osäkert hur kroppen klarar av två lopp. Carolina Wikström kommer säkerligen bli superfarlig. Blir det ett långsammare taktiklopp så lär Linn Nilsson bli svårslagen. Bakom dessa fyra så utmanar framför allt rutinerade Mikaela Arfwedson.

Min tippning:

  1. Carolina Wikström
  2. Meraf Bahta
  3. Linn Nilsson

Främsta utmanare: Mikaela Arfwedson

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Linn Nilsson

 

M 3000m hinder

3000m hinder ser ut att bli ett spännande lopp med många duktiga killar på startlinjen. Huvudfavorit är formstarka Simon Sundström (JEM22 3:a 2019), men det finns flera utmanare. Vår bästa hinderlöpare senaste åren, Emil Blomberg, kommer också till start. Emil har inte gjort något hinderlopp i år, men visat utmärkt form med personligt rekord på 1500m, 3000m och 5000m. Vidar Johansson är kanske den naturliga favoriten till bronset, men Vidar har haft hälseneproblem in i sommar säsongen och var tvungen att bryta hinderloppet i Göteborg i juli. Unga och talangfulla Omar Nuur vill säkerligen också vara med och fightas högt upp i loppet. Högt upp i loppet lär också Leo Magnusson och Miguel Palm vara. Enligt startlistan ska svenska rekordhållaren i grenen, Mustafa Mohammed göra en spännande comeback. ”Musse” har tidigare i år slagit svenskt rekord på maraton, men har inte sprungit hinder på flera år.

Min tippning:

  1. Simon Sundström
  2. Emil Blomberg
  3. Omar Nuur

Främsta utmanare: Leo Magnusson

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Emil Blomberg

 

K 3000m hinder

Favoritskapet på 3000m hinder får utan tvekan läggas på Linn Söderholm, som visat strålande form i år med personligt rekord på 3000m, 5000m, 10 000m och 3000m hinder. Linn har dessutom en riktigt vass spurt, om loppet skulle avgöras på sista varvet. Bakom Linn känns loppet vidöppet, men kanske får Julia Samuelsson ses som silverfavorit, då hon sänkt det personliga rekordet med 12 (!!) sekunder ner till 10.16 i år. Säsongsdebut gör duktiga Amelié Svensson, som har ett personligt rekord på 10.14 från ifjol, som också lär vilja blanda sig i medaljstiden. Emilia Lillemo var hare i loppet då Linn och Julia slog personligt rekord, men har utöver det inte springit något hinderlopp i år. Däremot har Emilia visat fin form på främst 1500m. Bakom dessa fyra finns Hanna Bergström, Emma Dahl, Tova Eurén och Elin Brink som alla har kapacitet att fightas om silver och brons.

Min tippning:

  1. Linn Söderholm
  2. Julia Samuelsson
  3. Amélie Svensson

Främsta utmanare: Emilia Lillemo

Deltagare från Upsala IF: Filippa Hägglund

JuliaSamuelsson