M tresteg

7 killar har hoppat över 15m i år och 6 av dessa kommer till start på SM. Förra årets vinnare, Jesper Hellström gjorde en imponerande säsongsdebut på Lag-SM och går upp som guldfavorit. Även Isak Persson gjorde en imponerande insats på Lag-SM där han slog personligt rekord med 15.96. Kommer första över 16m på SM? Hammarbys Erik Ehrlin har gjort 15.88 i vindstilla i år, och är en duktig mästerskapshoppare. Om någon av dem tre där framme inte har en optimal dag så finns två starka utmanare i arrangörsklubbens Antonis Dinopoulos och Örgrytes Arthur Engström. Antonis som i år slagit personligt rekord med 15.46. Ska Antonis äntligen få ta sin första seniormedalj på SM?

Min tippning:

 1. Jesper Hellström
 2. Isak Persson
 3. Erik Ehrlin

Främsta utmanare: Antonis Dinopoulos

Deltagare från Upsala IF: Antonis Dinopoulos

Jesper Hellström

 

K tresteg

Kvinnornas tresteg kommer bli en spännande och jämn tävling, där det kommer krävas en bit över 13m för att ta sig upp på pallen. Sverigeetta i år är Rebecka Abrahamsson som nyligen hoppade fantastiska 13.52, vilket var personligt rekord med 2 decimeter. Jag vill ändå lägga över favoritskapet på Aina Grikšaite som har ett personligt rekord som är så bra som 13.82. Aina gjorde 13.34 i säsongsdebuten på Lag-SM och vill säkert förbättra det årsbästat med några decimeter på SM. Båda tjejerna lär få se upp med Maja Åskag, 18 år. Maja har i år höjt det personliga rekordet till 13.38 och har visat att hon är stabil på längder runt 13.00 senaste året. Maja har dessutom aldrig vunnit SM utomhus, och lär vara väldigt sugen på att plocka hem det första guldet i år. Bakom medaljfavoriterna finns Malin Marmbrandt som absolut har kapacitet för en bit över 13m, och därmed blanda sig i medaljkampen. Tyvärr saknar vi förra årets guldmedaljör, Emelie Nyman Wänseth.

Min tippning:

 1. Aina Griksaite
 2. Maja Åskag
 3. Rebecka Abrahamsson

Främsta utmanare: Malin Marmbrandt

Deltagare från Upsala IF: Klara Pedersen och Lisa Weyhenmeyer

Rebecka Abrahamsson

 

M kula

Wictor Petersson leder årsbästa listan med nästan 2m, och är lika stor favorit som Fanny Roos är i damernas kula. Förutom guld så har Wictor säkert siktat in sig på SM-rekordet på 20.36 från 1976. En av dom absolut äldsta svenska rekordet är Hans Höglunds 21.33 i kula från 1975, om Wictor har en riktigt bra dag och får allt att stämma så kan det till och med bli svenskt rekord i grenen. Upsala IF’s nyförvärv Viktor Gardenkrans är stabil runt 19.00 och har alla möjligheter att ta hem silvermedaljen i första mästerskapet med nya klubbfärgerna. Jesper Arbinge som stött 18.75 i år bör ta hem bronsmedaljen. Det ska bli spännande att se vad diskusspecialisten, som dessutom nästan har hemmaplan, Simon Pettersson kan göra. Simon har varit stabiliteten själv i diskusringen i år och frågan är om han kan visa samma form i kulringen?

Min tippning:

 1. Wictor Petersson
 2. Viktor Gardenkrans
 3. Jesper Arbinge

Främsta utmanare: Gabriel Heen och Simon Pettersson

Chans för svenskt rekord!

Deltagare från Upsala IF: Viktor Gardenkrans

Wictor Petersson

 

K kula

Fanny Roos, vår bästa kulstötare någonsin, är en av SM´s första favoriter, med över 1m ner till 2:an på Sverigelistan och 1,5m ner till 3:an så är det svårt att se att någon ska kunna utmana henne på riktigt om guldet. Frida Åkerström har visat en stabil nivå på 17m+ i år och är rutinerad, med många SM-medaljer hemma. Över 17m har även Axelina Johansson stött, då hon ”tok-persade” på en tävling i Falun i slutet av juli med fantastiska 17.49. Axelina är dock inte stabil på denna nivå, men kan hon få på en liknande träff på SM så kan hon absolut blanda sig i medaljstriden. Sara Lennman slog Frida Åkerström på Lag-SM när hon stötte 16.33, och har visat flera gånger att hon är duktig på att prestera på mästerskap.

Min tippning:

 1. Fanny Roos
 2. Frida Åkerström
 3. Sara Lennman

Främsta utmanare: Axelina Johansson

Chans för svenskt rekord!

Deltagare från Upsala IF: Caisa-Marie Lindfors och Victoria Engström Kindmark

Fanny Roos 

 

M diskus

Den gren som tillsammans med båda stavhoppen har absolut bäst internationell standard. Den 2 meter långa Daniel Ståhl är självklart en solklar guldfavorit, men faktum är att han verkligen kommer behöva kasta långt för att vinna i år. Förra året var en av Daniels främsta egenskaper hans stabilitet i både teknik och längder på kasten, i år har han dock inte riktigt klarat av att ha samma stabilitet. Får Daniel inte riktigt till tekniken så finns den stabila och formstarka Simon Pettersson (PB 67.10 i år) precis där bakom, som nog dessutom är väldigt sugen på att plocka hem ett första SM-guld. Trean och fyran på årsbästalistan är bröderna Arrhenius som dock inte kommer delta på SM. Malmös Axel Härstedt kastade OS-final 2016, men har sedan dess haft svårt att hitta tillbaka till samma fina form som då, i år har han kastat 61.16 (PB 66.03 – 2016) och lär gå en kamp mot Upsala IF´s nyförvärv Jakob Gardenkrans om bronset. Jakob har kastat 60.40 i år (PB 63.63 – 2018).

Min tippning:

 1. Daniel Ståhl
 2. Simon Pettersson
 3. Jakob Gardenkrans

Främsta utmanare: Axel Härstedt

Deltagare från Upsala IF: Jakob gardenkrans och Victor Wisén

Daniel Ståhl

 

K diskus

Upsala IF’s paradgren för kvinnor senaste åren är just diskus, där vi har två tjejer som kommer vara med och fightas om medaljerna. Vanessa Kamga har som andra kvinnlig svensk någonsin kastat över 60m, och närmar sig sakta men säkert Anna Söderbergs 21 år gamla svenska rekord. Vanessa är favorit till guldet på förhand, men vi har sett att det finns flera som kan utmana henne om guldet. Främsta utmanare är kulspecialisen Fanny Roos som när tekniken stämmer kan kasta upp mot 57m. Kapacitet för 57m har även Spårvägens Emma Ljungberg som persat ordentligt i år. Mästerskapsspecialisten tillika svenska juniorrekordhållerskan Caisa-Marie Lindfors (Upsala IF) höjer sig alltid när hon kommer till mästerskap och stora tävlingar, förra året räckte det till svenskt juniorrekord och silver på SM. Hur långt räcker det i år?

Min tippning:

 1. Vanessa Kamga
 2. Fanny Roos
 3. Emma Ljungberg

Främsta utmanare: Caisa-Marie Lindfors

Deltagare från Upsala IF: Vanessa Kamga, Caisa-Marie Lindfors och Ellen Pettersson

Vanessa Kamga