M 100m

Förra årets etta, Henrik Larsson, är storfavorit i år också och det ska framför allt bli spännande att se hur snabbt han kan springa. Förra året gjorde han 10.17 i för mycket vind, och det personliga rekordet är 10.20 från 2019. Bakom Henrik gör två Malmö-killar spännande starter; vår världsstjärna i längdhopp, Thobias Montler och IEM-bronsmedaljören på 60m från 2017, Austin Hamilton. Thobias är en erkänt duktig sprinter och har gjort 10.55 i år. Austin vet vi har en hög kapacitet, men har haft mycket skadeproblem och inte kommit upp i sin vanliga nivå än i år. Tom Kling-Baptiste är sverigetvåa och är alltid med långt fram när det är SM. Felix Svensson är främst känd som 200 meterslöpare men kommer dubbla med både 100m och 200m i år, han har gjort 10.55 i år och kan mycket väl blanda sig i medaljkampen. Den evigt unga Stefan Tärnhuvud har gjort 10.61 i år, men har ett personligt rekord från 2012 på 10.35.

Min tippning:

 1. Henrik Larsson
 2. Tom Kling Baptiste
 3. Felix Svensson

Främsta utmanare: Thobias Montler

Deltagare från Upsala IF: Oskar Motta, Simon Plesse och David Cenner

Henrik Larsson

K 100m

Damernas 100m har tyvärr ett ganska tunt startfält, med endast 17 tjejer och där flera av tidigare års medaljörer saknas, däremot har vi flera yngre tjejer som visat framfötterna i sommar. Favorit till guldet är absolut Ullevis Claudia Payton, som trots skadeproblem i år slagit personligt rekord med fina 11.48. Vilket gör Claudia till 8:a genom alla tider i Sverige. Årets stora överraskning, Elvira Tanderud är tyvärr inte anmäld, vilket är synd i och med att det hade varit spännande att se henne i ett sånt här sammanhang. Kanske får Elin Östlund ses som favorit till silvret. Elin har haft en tuff inledning av säsongen och inte riktigt fått det att stämma, dock vet vi att hon alltid presterar bra på mästerskap och har en förmåga att plocka fram en bra form när det behövs som mest. Bakom dessa två finns tre Malmö-tjejer som främst kämpar om bronset, Nikki Anderberg, Daniella Busk och Filippa Sivnert. Nikki har i år sänkt det personliga rekordet med fantastiska 3 tiondelar ner till 11.56, men är snarare stabil på tider kring 11.80. Filippa Sivnert var inomhussäsongens stora överraskning när hon sänkte det personliga rekordet på 60m med 0,5 (!!) sekund ner till 7.38 och vann ISM-guld, riktigt lika bra har inte utomhussäsongen gått även om hon slagit personligt rekord ner till 11.89. Daniella Busk har varit med länge och har 5 SM-medaljer på distansen, i år har hon sprungit på 11.70 och lär vara sugen på att utöka medaljsamlingen.

Min tippning:

 1. Claudia Payton
 2. Elin Östlund
 3. Daniella Busk

Främsta utmanare: Nikki Anderberg

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Nikki Anderberg

 

M 200m

Götas sprintkung, Henrik Larsson, är självklart favorit till guldet även på 200m, trots att han faktiskt inte sprungit 200m i år. Sverigetvåan Carl Bengtström och sverigefyran Isak Andersson väljer båda att fokusera på 400m häck och kommer inte till start på 200m. Däremot gör Thobias Montler en spännande start även på 200m, Montler är faktiskt sverigetrea i år och har stora medaljchanser på 200m. Frågan är om han kommer köra alla tre grenar (100m, 200m och längd), eller om han kommer välja bort en av dem? Sverigeettan Felix Svensson får ses som favorit till silvret. Till bronset finns det flera aspiranter, då vi har 5 killar inom 2 tiondelar, och det kommer vara dagsformen som avgör det hela.

Min tippning:

 1. Henrik Larsson
 2. Felix Svensson
 3. Thobias Montler

Främsta utmanare: Marcus Torneé

Deltagare från Upsala IF: Oskar Motta

 

Thobias Montler

 

K 200m

Favoritskapet inför mästerskapet lägger vi på Ullevis Lisa Lilja som, framför allt i regnet i Karlstad, visat utmärk form i år. Det personliga rekordet på 23.58 lär ryka om det är bra förhållanden. Lisa visade även på Lag-SM finalen i torsdags att formen är fortsatt bra. Bakom Lisa lär Moa Hjelmer komma 2:a, som haft en hygglig säsongsinledning med 23.85 som årsbästa. Moa har dock bäst toppkapacitet av alla tjejer i startlistan, med det personliga rekordet 23.19 från 2013. Sverigeettan Elvira Tanderud är tyvärr inte anmäld. Bakom Lisa och Moa, så finns flera som kommer fightas om bronset. Bäst ligger rutinerade Elin Östlund till som med 23.90 är sverigefyra. Det ska bli spännande att se vad Wilma Rosenqvist och Nikki Anderberg kan göra, båda tjejerna har gjort fina medvindslopp i år med 23.95/24.13, men inte riktigt fått till det i godkänd vind. Klubbkompisen Daniella Busk vill säkerligen blanda sig i medaljstriden även på 200m.

Min tippning:

 1. Lisa Lilja
 2. Moa Hjelmer
 3. Elin Östlund

Främsta utmanare: Wilma Rosenqvist och Daniella Busk

Deltagare från Upsala IF: Klara Helander och Ida Jansson

 

Daniella Busk

 

M 400m

Manliga 400m är ett riktigt getingbo. Överlägsna sverigeettan Carl Bengtström verkar fokusera på 400m häck, vilket gör att alla platser på pallen känns väldigt öppna. 9 killar inom 1,5s på årsbästalistan (48.01-49.50). Nick Ekelund Arenander har inte sprungit 400m i år, men är alltid en medaljaspirant på SM. Nick kommer få en tuff match av den unga talangen Emil Johansson (som faktiskt vann ISM på just 400m). En mycket spännande start står Austin Hamilton för. Austin som tog brons på IEM 2017, som tidigare varit en utpräglad sprinter verkar nu försöka sig på långsprint – snabbheten har han, men hur är det med mjölksyratåligheten? Lerums Karl Wållgren har ett nysatt personligt rekord på 48.64, men får dock ses som en outsider. Favoritskapet till bronset från allroundsprintern Kasper Kadestål ta på sig.

Min tippning:

 1. Emil Johansson
 2. Nick Ekelund Arenander
 3. Kasper Kadestål

Främsta utmanare: Karl Wållgren

Deltagare från Upsala IF: Gustav Harning

Kasper Kadestål

 

K 400m

Kvinnliga 400m kommer bli lika spännande som den är svårtippad. Det finns 8 tjejer som har kapacitet mellan 53.5-55.0, där svenska rekordhållerskan Moa Hjelmer får ses som favorit, även om hon kommer få minst sagt tufft motstånd. Bakom Moa får kanske favoritskapet gå till Matilda Hellqvist och Rebecka Högberg. Matildas form är dock lite osäker och Rebecka kommer göra en tuff dubbling med 400m och 800m. Bakom dessa finns 17 åringa Lova Perman som gått framåt med 5,5 (!!!) sekund på 2 år och har ett årsbästa tillika personligt rekord på 54.84. Lova har dock aldrig tidigare sprungit ens final på ett senior-SM och ska ses som en outsider. Även Sandra Knezevic och Marie Kimumba har kapacitet runt 54,5. Sverigetvåan Moa Granat fokuserar på favoritdistansen 400m häck under helgen, och kommer inte komma till start på 400m. Det ska bli intressant att se om Lovisa Linde (55.12 i år) väljer att dubbla 400 och 400m häck, och om Linnea Killander kan komma ner på förra årets tider (54.05).

Min tippning:

 1. Moa Hjelmer
 2. Rebecka Högberg
 3. Matilda Hellqvist

Främsta utmanare: Lova Perman

Deltagare från Upsala IF: Klara Helander

Linnea Killander