M slägga

På årsbästalistan skiljer det 1 centimeter mellan 1:an Oscar Vestlund och 2:an Ragnar Carlsson. Släggtävlingen har alltså alla förutsättningar för att bli en riktigt spännande tävling där kampen om guldet avgörs på centimeter. Oscar har varit med länge och är rutinerad, medan Ragnar är en av svensk friidrott största talanger just nu. Dessa två killar ska stå i en klass för sig, men bronset bör ändå Malmös Ryan McCullough ta, även om han kommer få det tufft mot framför allt Ivar Moisander.

Min tippning:

 1. Ragnar Carlsson
 2. Oscar Vestlund
 3. Ryan McCullough

Främsta utmanare: Ivar Moisander

Deltagare från Upsala IF: Hugo Sörby

Ragnar Carlsson

 

K slägga

Kvinnliga släggan kommer bli en spännande tävling. Svenska rekordhållerskan Ida Storm, tidigare rekordhållerskan Tracey Andersson och unga & duktiga Grete Ahlberg gör upp som guld, silver och brons. Enda tjej över 70m i år är Ida Storm, som därmed får ses som favorit till guldet. Ida har tagit medalj i alla dom 7 senaste svenska mästerskapen. Tracey Andersson har nästan mer rutin än vad Ida och Grete har tillsammans. Traceys SM-facit senaste åren är medalj i 14 av 17 SM sen 2003 (5:a 2003, 4:a 2018 och NM 2017).  Grete har tagit det svåra steget från ung och lovande till att även prestera på seniornivå utan problem.

Min tippning:

 1. Ida Storm
 2. Tracey Andersson
 3. Grete Ahlberg

Främsta utmanare: Eleni Larsson

Deltagare från Upsala IF: Kajsa Wennberg, Linnéa Jönsson och Emma Holmgren Löf

Ida Storm

 

M spjut

Vår världsstjärna Kim Amb leder årsbästalistan med 14m och lär vara ungefär så överlägsen på SM också. SM-rekordet är Patrik Bodéns från 1994 på 86.24, och Kim lär vara väldigt sugen på att förbättra rekordet i år. Med ett årsbästa tillika personligt rekord på 86.49 så finns alla möjligheter för ett SM-rekord av Kim. Bakom Kim borde Sebastian Thörngren ta silvret och Esa Hiltunen brons. Det ska bli spännande att se vad den tidigare mångkamparen, Jakob Samuelsson, kan göra då han inte riktigt fått till det i år men absolut har kapacitet för att blanda sig i medaljstriden.

Min tippning:

 1. Kim Amb
 2. Sebastian Thörngren
 3. Esa Hiltunen

Främsta utmanare: Jakob Samuelsson

Deltagare från Upsala IF: Tim Holmberg och Max Fors

Kim Amb

 

K spjut

Storfavorit i kvinnliga spjutet är isländska Ásdís Hjálmsdóttir Annerud, som är den enda i startlistan som kastat över 60m i år. Asdis ska dessutom göra en intressant trippling med kula, diskus och spjut under helgen. Med nästan 10m ner till 2:an på årsbästalistan så bör Asdis kasta hem guldet utan några större problem. Athletics 24Seven´s Matilda Elfgaard har kastat över 53m i år, och är favorit till silvret. En intressant start gör svenska rekordhållerskan Sofi Flink, som haft väldigt mycket skadeproblem senaste åren, och inte gjort några superresultat i år (49.35). Däremot så vet vi att Sofi har en hög toppkapacitet och kan absolut blanda sig i kampen om silver och brons. Mångkamparen Bianca Salming har kastat väldigt bra i år med 49.58 som årsbästa.

Min tippning:

 1. Ásdís Hjálmsdóttir Annerud
 2. Matilda Elfgaard
 3. Sofi Flink

Främsta utmanare: Elisabeth Lithell och Carolin Näslund

Deltagare från Upsala IF: Daniella Ekström

Asdis Hjalmsdottir