M höjd

Fabian Delryd är favorit i herrarnas höjd. 2018 hoppade Fabian världsresultatet 2.33 hemma i Täby, sedan har han störts av mycket skador men nu verkar han äntligen vara tillbaka. Årsbästat 2.20 är 3 centimeter bättre än supertalangen Melwin Lykke Holm. Melwin får ses som favorit till silvret, då han flera gånger senaste året visat att han är som bäst när det gäller. Bronset är svårare att tippa, men Simon Wiklund och Upsala IF´s Oskar Lundqvist får ses som brons-aspiranter. Båda senast nämnda killar har dock absolut kapacitet att fightas även om silvret om allting stämmer. Andreas Carlsson vann guld 2019, men har inte imponerat lika mycket i år. Han har dock absolut kapacitet att hoppa upp sig på pallen om allt stämmer.

Min tippning:

 1. Fabian Delryd
 2. Melwin Lykke Holm
 3. Simon Wiklund

Främsta utmanare: Andreas Carlsson

Deltagare från Upsala IF: Oliver Ericsson och Oskar Lundqvist

Melwin Lycke Holm 

 

K höjd

Säsongsdebuterande Erika Kinsey gör en spännande start, och får ses som favorit i och med hennes höga toppkapacitet. Hon kommer dock få tufft motstånd av främst Sofie Skoog och Bianca Salming. Sofie Skoog har kapacitet en bit över 1.90, men har i år visat sig stabil strax under 1.90. Bianca har visat fin form i sommar, och har spräckt drömgränsen 6000 poäng i mångkamp, däremot har hon inte fått det att stämma i höjden. Får hon allt att stämma kan hon till och med vara med och utmana om guldet. Bakom dessa tre tjejer finns en formsökande Maja Nilsson (PB 1.90/SB 1.83), Louise Ekman (PB 1.86/SB 1.81) och Ellen Ekholm som hoppande fantastiskt fint under inomhussäsongen (PB 1.91i/SB 1.81).

Min tippning:

 1. Erika Kinsey
 2. Sofie Skoog
 3. Bianca Salming

Främsta utmanare: Maja Nilsson

Deltagare från Upsala IF: Emma Häggblom och Lovisa Östervall

Erika Kinsey

 

M stav

Mästerskapets höjdpunkt, och den överlägset största stjärnan är Sverige och Upsala IF’s egna världsrekordhållare Armand Duplantis. Allt annat än att Mondo ska vinna sitt första SM-guld i överlägsen stil vore väldigt förvånande. SM-rekordet på 5.80 från 2003 ligger illa till. Bakom Armand förväntas en annan världshoppare placera sig, Melker Svärd Jakobsson. Melker har ett säsongsbästa på 5,50 och dessa två lär gå in i tävlingen när alla andra rivit ut sig. Kampen om bronset är desto jämnare där det finns ett helt gäng med killar som har kapacitet runt 5.00; mångkamparna Carl af Forselles och Simon Thor, Carl Sténson och veteranen tillika före detta svenska rekordhållaren Oskar Jansson. Oskar tog sin första SM-medalj 1999, alltså samma år som Armand föddes.

Min tippning:

 1. Armand Duplantis
 2. Melker Svärd Jakobsson
 3. Simon Thor

Främsta utmanare: Oskar Jansson

Deltagare från Upsala IF: Armand Duplantis

Armand Duplantis

 

K stav

Kvinnliga stavtävlingen lär bli en högklassig final med våra 3 bästa stavhopperskor någonsin. Svenska rekordhållerskan, Michaela Meijer, svenska juniorrekordhållerskan Lisa Gunnarsson, och hon som vunnit allt som går att vinna som ungdom/junior och dessutom har slagit 18 svenska seniorrekord, Angelica Bengtsson. Formstarka Meijer har verkligen visat att hon är i sitt livs form i år och slagit svenskt rekord med 4.83. Angelica visade att på Lag-SM och Sollentuna GP att formen är på uppåtgående, och kan ge Michaela en match. Lisa Gunnarsson är favorit till bronset. Ner till 4:an lär det vara några decimetern. Förhoppningarna i denna gren är att dessa tjejer ska kunna pressa varandra upp mot (och över) det svenska rekordet. Angelica är säkerligen sugen på att sno tillbaka rekordet, men Michaela har visat bäst form. Det ska bli spännande att se Täbys 04:a Sara Winberg som haft en fantastisk sommar och under året höjt sig med nästan 3 decimeter till 4.14.

Min tippning:

 1. Angelica Bengtsson
 2. Michaela Meijer
 3. Lisa Gunnarsson

Främsta utmanare: Sara Winberg

Chans för svenskt rekord!

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Angelica Bengtsson

 

M längd

Männens längdtävling kommer förhoppningsvis bli en högklassig sådan. Världsstjärnan Thobias Montler jagar ytterligare ett SM-guld och även Michel Tornéus 11 år gamla SM-rekord på 8.09. Bakom Thobias kommer troligtvis Andreas Otterling och Andreas Carlsson göra upp om silver och brons. Otterling har ett imponerande personligt rekord på 8.12i (2016), senaste åren har han dock varit stabil på 7.50-7.80. Andreas Carlsson är en duktig allroundhoppare, som kan konkurrera på SM-nivå i alla hoppgrenarna. Bäst är han dock i längdhopp, där han jagar första 8m-hoppet i karriären (7.91/7.99w är PB), kommer första 8:an på SM? Bakom favoriterna finns Örgryte duon Tobias Carlryd och Jonathan Hirsh, mångkamparen Fredrik Samuelsson och unga Erik Johansson.

Min tippning:

 1. Thobias Montler
 2. Andreas Carlsson
 3. Andreas Otterling

Främsta utmanare: Erik Johansson

Deltagare från Upsala IF: Simon Björnstedt och Andreas Gustafsson

Thobias Montler

 

K längd

Längdhoppet för kvinnor brukar allt som oftast bli mycket spännande och jämnt på SM, i år har vi dock en solklar guldfavorit i Khaddi Sagnia som visat superfin form med 6.81 i år. Khaddis främsta utmanare är sverigefyran Tilde Johansson, som förra året slog svenskt juniorrekord med 6.73. I år har Tilde fått kämpa mer med formen, men om hon får allt att stämma så kan hon absolut utmana om guldet. Klubbkompisarna Erica Jarder och Kaiza Karlén lär vara med och fightas om platserna 2-4 med Tilde. Erica har i år gjort sitt längsta hopp på 5 år med 6.61, men har dock haft svårt att hitta en stabilitet på så långa längder. Men Ericas rutin och stabilitet på 6.30 är viktigt på ett SM. Kaiza Karlén är en mästerskapshoppare, som faktiskt till och med vann längdhoppet i Karlstad i fjol, och lär absolut vilja ge alla våra tre främsta en ordentlig match. Bakom dessa finns superstabila Malin Marmbrant, som alltid lyckas sno åt sig en SM-medalj i längd eller tresteg. Får tjejerna där framme problem så finns även unga Lovisa Karlsson som en outsider att hålla koll på.

Min tippning:

 1. Khaddi Sagnia
 2. Tilde Johansson
 3. Kaiza Karlén

Främsta utmanare: Erica Jarder

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Khaddi Sagnia