M 800m

Svenska rekordhållaren, Andreas Kramer, är solklar favorit till guldet på 800m. Andreas har i år sprungit på 1:45.86 och lär vara väldigt sugen på att slå SM-rekordet på 1:46.64 från 2004, vilket är fullt rimligt om han får bra förhållanden och vinden håller sig borta. Bakom Andreas finns två spurtstarka killar som kommer från 400m; Erik Martinsson och Felix Francois. Joakim Andersson har sänkt det personliga rekordet med 2s i år och vill säkert vara med och kämpa om silver och brons. Frågan är om Joakim har tillräckligt bra spurt om det hela avgörs på upploppet? Man ska aldrig räkna bort Johan Rogestedt som har ett personligt rekord på 1:45.89 från 2014, men Johan har tyvärr haft det tyngre i år. Lyckas han hitta formen lagom till SM?

Min tippning:

 1. Andreas Kramer
 2. Erik Martinsson
 3. Felix Francois

Främsta utmanare: Joakim Andersson

Chans till svenskt rekord!!

Deltagare från Upsala IF: Björn Seifert

Andreas Kramer

 

K 800m

Det är ett starkt startfält i damernas 800m där två av våra bästa någonsin kommer springa; Hanna Hermansson och Lovisa Lindh. Hanna Hermansson får ta på sig favoritskapet till guldet och bakom henne lär silver och brons stå mellan Lovisa Lindh och Rebecca Högberg. Lovisa har en kapacitet under 2.00, men har inte visat detta i år. Rebecca har i år kommit tillbaka efter flera års uppehåll och har lyckats sänka det 11 år gamla personliga rekordet ner till 2:05.63 (svenskt rekord i K35). Med Rebeccas kapacitet på 400m lär hon dessutom ha en riktigt bra spurt. Främsta utmanare bakom dessa tre är Linn Söderholm som gör en spännande start. Linn har ett personligt rekord så bra som 2:05.75 från 2017, och har visat att formen i år är väldigt bra. Unga Senna Ohlsson och Lovisa Bivstedt fightas nog främst om platserna 5 och 6, men kan absolut sno åt sig en medalj om någon av dem längst fram inte har en optimal dag.

Min tippning:

 1. Hanna Hermansson
 2. Rebecka Högberg
 3. Lovisa Lindh

Främsta utmanare: Linn Söderholm

Deltagare från Upsala IF: Maja Björnsson

Hanna Hermansson

 

M 1500m

Manliga 1500m ser ut att kunna bli ett riktigt högklassigt lopp, med fler av våra absolut främsta någonsin finns med på startlistan. På förhand känns det som att det är uppgjort för att bli ett mycket spännande taktiklopp, med låg fart och en ruskigt snabb avslutning. Tyvärr lät den svenska rekordhållaren, Kalle Berglunds start väldigt osäker, på grund av den nya skoregeln. Det vore såklart mycket tråkigt om inte Kalle kommer till start. Andreas Almgren slog svenskt rekord på 3000m inomhus, och kommer bli väldigt spännande att se på 1500m. Formstarkast i fältet är nog Spårvägens Emil Danielsson. Emil har i år slagit pappa, Jonny Danielssons familjerekord på 1500m.

Mest spännande ska det bli att se nybörjaren Samuel Pihlström som i år sprungit sina första 1500m lopp någonsin, och med 3:44.65 endast är 3 sekunder från Kalle Berglunds svenska juniorrekord. Hur snabbt kan det gå på SM?

Min tippning:

 1. Andreas Almgren
 2. Emil Danielsson
 3. Elmar Engholm

Främsta utmanare: Samuel Pihlström

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Andreas Almgren

 

K 1500m

Hanna Hermanson går in som storfavorit på damernas 1500m (SB 4:10.39), i och med Hannas snabbhet från 800m så blir hon svår att slå oavsett vad det blir för karaktär på loppet. Bakom Hanna finns Sara Christiansson som har en hög kapacitet, dock måste vi sätta ett frågetecken kring formen. Personliga rekordet 4:15.25 är från 2019, och kan hon komma ner en bit under 4.20 lär hon kunna springa in som ohotad silvermedaljör. Bakom rutinerade Hanna och Sara finns Nora Lundin, född 2003, och Alice Magnell Millan, född 2005, där Alice nog har bäst spurt medan Nora gynnas mer av ett jämnt och snabbt tempo hela vägen. En outsider i loppet är GKIK’s Julia Nielsen, som gått framåt med otroliga 20 sekunder i år, Julia springer även en del 400m och har i och med det säkerligen en vass spurt.

Min tippning:

 1. Hanna Hermansson
 2. Sara Christiansson
 3. Alice Magnell Millan

Främsta utmanare: Nora Lundin

Deltagare från Upsala IF: Ida Knutsson, Ida Tryggveson, Sofia Amini och Lowa Branth

Alice Magnell Millan

 

M 5000m

Det är ett mycket stor startfält i herrarnas 5000m och väldigt svårt att på förhand tippa hur det hela ska sluta. Kanske får Samuel Tsegay ses som en förhandsfavorit till guldet, med Suldan Hassan precis bakom. Duktiga junioren Emil Millan De La Oliva är nog sugen på att blanda sig i medaljmatchen. Hinderspecialisten Emil Blomberg visade på lag-SM att han har en riktigt vass spurt och kommer vara farlig oavsett om det blir ett långsamt lopp eller ett lopp med hög fart. Den evigt unga Daniel Lundgren är sverigetvåa i år och har mycket erfarenhet från SM-lopp. Sverigeettan David Nilsson kommer inte springa 5000m, utan väljer att fokusera på 10 000m. Formstarka Emil Danielsson blir livsfarlig om det avgörs på sista varvet.

Min tippning:

 1. Samuel Tsegay
 2. Suldan Hassan
 3. Emil Danielsson

Främsta utmanare: Emil Blomberg

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Emil Danielsson

 

K 5000m

5000m för kvinnor kommer bli ett intressant lopp. Meraf Bahta gör säsongsdebut och vilket form hon är i är omöjligt att sia om, men med ett personligt rekord tillika svenskt rekord på 14:49.95 så går hon självklart in som favorit. Men hon kommer definitivt inte få ett lätt resa till guldet, både LK Roslagens Carolina Wikström och Hälles Linn Nilsson vill säkerligen blanda sig i guldfighten. Carolina har varit senaste årets komet inom kvinnlig långdistanslöpning i Sverige. Linn Nilsson har varit med länge och även sprungit internationella mästerskap för Sverige. Favoritskapet läggs nog ändå på spurtstarka Linn Nilsson som kommer från dom lite kortare distanserna, medan Carolina kommer från maraton och halvmaraton. Bakom favoriterna finns rutinerade Cecilia Norrbom och Sara Christiansson. En mycket spännande start gör Sara Lahti, Sara har nästbäst personligt rekord i hela startfältet men har haft mycket skadeproblem senaste åren. Tyvärr verkar vi inte få se Charlotta Fougberg.

Min tippning:

 1. Meraf Bahta
 2. Linn Nilsson
 3. Carolina Wikström

Främsta utmanare: Sara Lahti

Deltagare från Upsala IF: Ida Tryggveson

Meraf Bahta