M 10 000m

På startlistan finns 4 killar som gjort under 29 minuter i år och det är främst dem det hela handlar om. Högbys David Nilsson är sverigeetta i år och får ses som favorit. I och med den nya skoregeln så förväntar vi oss inte att se Kalle Berglund på startlinjen, vilket är synd i och med hans spurt- och taktikegenskaper. Veteranen Mustafa Mohamed blir spännande att följa, då han haft ett år med personligt rekord på både 10 000m och maraton. Mustafas klubbkompis Samuel Tsegay dubblar 5000m och 10 000m och är en medaljkandidat på båda sträckorna. Formstarka Samuel Russom vann SM-guld på halvmaraton nyligen, och lär bli farlig även här. Junioren Emil Millan De La Oliva tog brons 2019 och är säkerligen sugen på att upprepa den bedriften.

Min tippning:

 1. Samuel Tsegay
 2. David Nilsson
 3. Samuel Russom

Främsta utmanare: Emil Millan De la Oliva och Mustafa Mohamed

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Emil Millan De La Oliva

 

K 10 000m

I startfältet på mästerskapets längsta distans hittar vi ungefär samma tjejer som på 5000m. Där både Linn Nilsson, Carolina Wikström, Meraf Bahta och Sara Lahti är anmälda på båda distanserna. Meraf Bahta har bäst personligt rekord, men en osäker form. Sara Lahti har nästbäst personligt rekord, men i och med senaste årens skadeproblem så är det osäkert hur kroppen klarar av två lopp. Carolina Wikström kommer säkerligen bli superfarlig. Blir det ett långsammare taktiklopp så lär Linn Nilsson bli svårslagen. Bakom dessa fyra så utmanar framför allt rutinerade Mikaela Arfwedson.

Min tippning:

 1. Carolina Wikström
 2. Meraf Bahta
 3. Linn Nilsson

Främsta utmanare: Mikaela Arfwedson

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Linn Nilsson

 

M 3000m hinder

3000m hinder ser ut att bli ett spännande lopp med många duktiga killar på startlinjen. Huvudfavorit är formstarka Simon Sundström (JEM22 3:a 2019), men det finns flera utmanare. Vår bästa hinderlöpare senaste åren, Emil Blomberg, kommer också till start. Emil har inte gjort något hinderlopp i år, men visat utmärkt form med personligt rekord på 1500m, 3000m och 5000m. Vidar Johansson är kanske den naturliga favoriten till bronset, men Vidar har haft hälseneproblem in i sommar säsongen och var tvungen att bryta hinderloppet i Göteborg i juli. Unga och talangfulla Omar Nuur vill säkerligen också vara med och fightas högt upp i loppet. Högt upp i loppet lär också Leo Magnusson och Miguel Palm vara. Enligt startlistan ska svenska rekordhållaren i grenen, Mustafa Mohammed göra en spännande comeback. ”Musse” har tidigare i år slagit svenskt rekord på maraton, men har inte sprungit hinder på flera år.

Min tippning:

 1. Simon Sundström
 2. Emil Blomberg
 3. Omar Nuur

Främsta utmanare: Leo Magnusson

Deltagare från Upsala IF: Ingen

Emil Blomberg

 

K 3000m hinder

Favoritskapet på 3000m hinder får utan tvekan läggas på Linn Söderholm, som visat strålande form i år med personligt rekord på 3000m, 5000m, 10 000m och 3000m hinder. Linn har dessutom en riktigt vass spurt, om loppet skulle avgöras på sista varvet. Bakom Linn känns loppet vidöppet, men kanske får Julia Samuelsson ses som silverfavorit, då hon sänkt det personliga rekordet med 12 (!!) sekunder ner till 10.16 i år. Säsongsdebut gör duktiga Amelié Svensson, som har ett personligt rekord på 10.14 från ifjol, som också lär vilja blanda sig i medaljstiden. Emilia Lillemo var hare i loppet då Linn och Julia slog personligt rekord, men har utöver det inte springit något hinderlopp i år. Däremot har Emilia visat fin form på främst 1500m. Bakom dessa fyra finns Hanna Bergström, Emma Dahl, Tova Eurén och Elin Brink som alla har kapacitet att fightas om silver och brons.

Min tippning:

 1. Linn Söderholm
 2. Julia Samuelsson
 3. Amélie Svensson

Främsta utmanare: Emilia Lillemo

Deltagare från Upsala IF: Filippa Hägglund

JuliaSamuelsson