Årets SM är, för i princip alla våra elitaktiva i landet, det stora målet och fokuset. I avsaknad av stora internationella mästerskap, så är SM det absolut viktigaste i år. Och kanske är medaljerna extra eftertraktade just i år? Vi hoppas att Uppsala kommer bjuda på optimalt friidrottsväder, svag medvind och snabba banor. Förhoppningarna är självklart att alla aktiva ska åka från Uppsala efter avslutad tävling och känna att det har varit en fantastisk helg, med proffsigt arrangemang och bra resultat.

En gren att hålla lite extra utkik på under helgen är stavhoppet, för både damer och herrar. Armand Duplantis, Upsalas egna världsrekordhållare, kommer komma till start och ingen friidrottsintresserad kan ha undgått att ”Mondo” är en av världens hetaste friidrottare just nu. SM-rekordet är från 2003 (5.80) och vi kan gissa att Mondo planerar att putsa till detta ordentligt. I damernas stav är Michaela Meijer i sitt livs form, där hon så sent som i lördags slog svenskt rekord med 4.83. Under sommaren har Michaela visat upp en stabilitet som vi inte sett av henne tidigare, kommer hon lyckas förbättra det svenska rekordet ytterligare under SM? Angelica Bengtsson, som hade rekordet tidigare är dock säkerligen sugen på att ta tillbaka rekordet, en spännande kamp att se fram mot.

Daniel Ståhl, världsettan i diskus med 70.25, slog mästerskapsrekord med 69.72 i Eskilstuna 2018. Kan han höja rekordet till över 70m i år? Med optimala vindar och fin form så är det absolut möjligt. I damernas diskus har vi vår egna Vanessa Kamga som i år spräckt dröm-60, med 60.01, det ryktas om att Vanessa är i fortsatt bra form och vi hoppas självklart att Vanessa ska göra ytterligare en tävling över 60m. Kanske kan hon även utmana det 22 år gamla mästerskapsrekordet på 61.79. Svenska juniorrekordhållerskan Caisa-Marie Lindfors, också från Upsala IF, är en mästerskapskastare av rang och vill säkert försvara medaljen från fjol.

Längd för damer och herrar kommer också bli två spännande tävlingar. I herrarnas tävling hoppar Thobias Montler, som i år visat på fin form och har ett årsbästa på 8.07. Thobias har säkerligen siktet inställt på Michel Tornéus 11 år gamla mästerskapsrekord på 8.09. Bakom Thobias har vi Andreas Otterling och Andreas Carlsson, som alltid är med och fightas när det kommer till SM. Damernas längd har senaste åren gått och blivit en av svensk friidrotts bästa när man kollar på toppbredden, här har vi svenska juniorrekordhållerskan och supertalangen Tilde Johansson, världshopparen Khaddi Sagnia, EM-brons medaljören från 2013 Erica Jarder, alltid lika stabila Kaiza Karlén och Malin Marmbrant – som alltid lyckas knipa åt sig minst 1 SM-medalj vid varje SM.

Flera aktiva under helgen är framtidens stjärnor, och SM är ett ypperligt tillfälle att få lära känna dessa lite bättre: Emil Millán De La Oliva (5000m + 10000m), Omar Nuur (5000m + 3000m hinder), Melvin Lykke Holm (höjd), Alice Magnell Millán (800m + 1500m), Lovisa Karlsson (100m häck + längd) och Maja Åskag (tresteg).

Michaela Meijer, Örgryte IS, Svenskt Rekord, 4,83

Foto: Deca Text och Bild